Blog Post

Water Wall nieuwe onderwijstool op Zernike campus

Karst Oosterhuis • mei 20, 2020

Het begon allemaal in 2017 toen de ‘Hanseatic City Challenge’ werd gewonnen door Team Groningen; bestaande uit studenten van Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool en Jenifer van Dijk. Het team won de prijsvraag voor klimaatopgaves met een fraai ogend ontwerp voor verticale wateropslag aan gevels. Inmiddels staat het buizensysteem, die ogen als een soort dikke orgelpijpen, ook op de campus.

De Water Wall is bedoeld om regenwater van daken op te vangen en door zijn opvallende uiterlijk het thema klimaatadaptatie zichtbaarder en begrijpelijker te maken. Daarom is het voor de ondernemer bijzonder dat studenten nu ook onderzoek aan het product doen: “De Water Wall is er voor en door studenten. Die wisselwerking vind ik erg belangrijk. Aan de ene kant raken studenten geïnspireerd door de potentie van startups en hun onbevangen blik kan innovatie juist weer verder brengen. Het concept moet laagdrempelig en zichtbaar zijn, daarom is het zo mooi dat er nu een proefinstallatie op de campus staat. De komende maanden zullen we daar nieuwe elementen aan toevoegen. Wát precies blijft nog even een verrassing!”.


Zoeken naar een locatie

Het winnen van de Hanseatic City gaf Jenifer de moed om Amfibia Solutions op te richten en het ontwerp verder uit te werken. Onderdeel van de prijs was de belofte dat er een Water Wall op de campus gerealiseerd zou worden, maar het was best even zoeken naar een geschikte locatie. Zo bleek dat regelgeving nog niet altijd klaar is voor dit soort vernieuwende concepten. Om die reden viel een school af, maar op de campus ontving RIO Projects het buizensysteem met open armen. 


‘Schroef maar aan de gevel’

De kantoorcontainer van deze organisatie, die zich richt op het verbinden van studenten en het bedrijfsleven, staat op de energieproeftuin bij EnTranCe. Rio Projects partner Bert Horst liet deze mogelijkheid dan ook niet aan zich voorbijgaan. “Super tof, schroef maar aan de gevel”, was zijn reactie. “De proeftuin is een inspirerende plek en de koppeling die Water Wall maakt tussen onderwijs en bedrijfsleven past precies in onze filosofie.”



Aanwinst voor het onderwijs

Allard Roest, onderzoeker bij het lectoraat Ruimtelijke Transformaties – Water van Kenniscentrum NoorderRuimte, kan dit beamen. “Het is een inspirerend verhaal en dat allemaal voortgekomen uit een wedstrijd. Het is mooi dat de Water Wall nu een instrument voor het onderwijs is en dat studenten het door kunnen ontwikkelen. Bovendien is het een mooi ruimte-efficiënt voorbeeld van hoe de campus klimaatrobuuster kan worden.”

Voor Jenifer is de komst naar de campus precies wat ze voor ogen even met Amfibia Solutions. “Ik heb een passie voor het ontwikkelen van nieuwe concepten en het verder brengen van ideeën rondom klimaatadaptatie. Ik voel dankbaarheid dat dit me gegund wordt, daarom vind ik het mooi dat de kennis die we opdoen met de Water Wall op deze manier terugvloeit in het onderwijs en de maatschappij.”



Het project “Circulaire Water Wall” is mede tot stand gekomen dankzij de bijdrage van Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Met dank aan Bureau Noorderruimte en Gemeente Groningen. 




Meer weten?
Lees meer over het Water Wall concept
Concept
Share by: