Groningen

Onderwijstool waterberging bij klimaatproeftuin BuildinG

In november 2020 namen Deltacommissaris Peter Glas en wethouder Glimina Chakor de Water Wall in gebruik op de klimaatproeftuin BuildinG in Groningen.

Deze Water Wall is vooral bedoeld voor praktijkonderzoek door studenten en om het verticale waterbuffersysteem in combinatie met ondergrondse waterberging te optimaliseren en uit te breiden met o.a. meer (creatieve) functies.

Locatie: Zernikecampus

Opdrachtgever: Hanzehogeschool

Gerealiseerd: november 2020

Partners: Poly Civiel, RIO Projects

Gevolgen extreem weer opvangen

Via de afgekoppelde regenpijp vangt de Water Wall het hemelwater op in verticale buizen en fungeert daarmee als een bovengrondse waterbuffer die piekbuien kan dempen. Hierdoor komt het regenwater in de buizen terecht in plaats van in het riool. Als het buffersysteem vol is, loopt het overtollige regenwater via een open molgoot naar het naastgelegen, waterbergende parkeerterrein van Poly Civiel.

Aanwinst voor het onderwijs

Het idee van de Water Wall is bedacht door drie studenten van de Hanzehogeschool Groningen, tijdens hun afstudeeropdracht bij bureau NoorderRuimte in 2017. Zij kregen hulp van lector Floris Boogaard en twee onderzoekers van het lectoraat Ruimtelijke Transformaties-Water van Kenniscentrum NoorderRuimte. Daarnaast was Jenifer van Dijk nauw betrokken bij het team van de Hanzehogeschool tijdens de Hanseatic City Challenge, waar het Water Wall concept de eerste prijs won. Onderdeel van de prijs was de belofte dat er een Water Wall op de campus gerealiseerd zou worden, maar het was best even zoeken naar een geschikte locatie. 

Klimaatproeftuin bij BuildinG

Gelukkig verwelkomde RIO Projects dit idee met open armen en werd de Water Wall aan de containers van hun werkruimte geïnstalleerd, die achter op het terrein van de Zernikecampus staan. Dit is ook de plek van de klimaatproeftuin van kennis- en innovatiecentrum BuildinG: een inspirerend gebied waar inmiddels veertien innovaties worden getest. De Water Wall maakt op deze locatie een koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven en is bovendien een goed voorbeeld van hoe de campus klimaatbestendiger en ruimte-efficiënt kan worden ingericht. 


De Water Wall op de klimaatproeftuin is vooral bedoeld om de innovatie in de praktijk te testen en te combineren met andere innovaties die bij BuildinG worden toegepast. Er zijn plannen om sensoren toe te passen om de kwaliteit van het regenwater te meten.

Share by: