Siddeburen

Interactieve bushalte bevordert waterbewustzijn  

In het voorjaar van 2021 is door de Provincie Groningen een start gemaakt met het project Aanpak bushaltes, waarbij nieuwe mobiliteits-hubs zijn gecreëerd. Eén van deze MOBI-hubs betreft de bushalte bij het buurtcentrum in Siddeburen, waar een gloednieuwe ABRI is geplaatst. 

Deze opvallende ABRI is voor zowel reizigers als voorbijgangers een beleving, want hier wordt op een interactieve manier het belang en functioneren van goed waterbeheer uitgelegd. Het glazen dak van de ABRI vangt het regenwater op en vult daarmee de Water Wall, het turquoise buffersysteem aan de zijkant.

Het regenwater wordt hier tijdens hevige buiten opgevangen en vervolgens langzaam ondergronds afgevoerd naar het naast gelegen buurtplantsoen dat nu bij een bibliotheek (voormalig kerkgebouw)  hoort. Het plantsoen is klimaatadaptief gemaakt door middel van infiltratiekratten en de keuze van de beplanting.

Dankzij de vele bankjes nodigt het bezoekers en reizigers uit om even te ontspannen in het groen. Een informatiebord en peilschaal geeft uitleg aan voorbijgangers over de sponswerking van de bodem en bevordert het waterbewustzijn bij kinderen door het gebruik van plaatjes en handige water weetjes.

Locatie: Siddeburen (bushalte bij buurtcentrum)

Opdrachtgever: Provincie Groningen

Gerealiseerd: juli 2021

Partners: Armada Mobility, Mollema

Sponswerking van de bodem

Regenwater dat op daken valt wordt meestal afgevoerd naar het riool. Tijdens hevige regenbuien kan het soms gebeuren dat het rioolstelsel overbelast raakt, met schade of hinder tot gevolg. Om te voorkomen dat dit gebeurt, worden maatregelen genomen. Zo wordt bij dit bushokje het afstromende regenwater via een verticaal buizensysteem in de Water Wall ® gebufferd. Vervolgens wordt het vertraagd afgevoerd naar een ondergrondse infiltratievoorziening, zodat het langzaam in de bodem kan trekken. Regenwater wordt vaker lokaal vastgehouden, voor diverse toepassingen benut en/of vertraagd afgevoerd naar oppervlaktewater of de bodem (infiltratie). Dit proces wordt ook wel “sponswerking” genoemd. 



De sponswerking is o.a. belangrijk om:

  • wateroverlast op straat te verminderen
  • de grondwaterstand beter op peil te houden
  • minder kwetsbaar te zijn voor droogte
  • het totale waterverbruik te beperken





Water weetjes voor de nieuwsgierige reiziger

Share by: