Concept

Verticaal en creatief waterbuffersysteem voor steden
Waarom klimaatadaptatie in binnensteden?

Klimaatadaptatie in binnensteden is van groot belang. Dit enerzijds door de verhoogde kans op wateroverlast en hittestress en anderzijds door de grote impact die het heeft als er overlast in binnensteden plaatsvindt. Desondanks komen klimaatadaptatiemaatregelen hier door het ruimtegebrek en gebrek aan draagvlak vaak niet tot stand.

De Water Wall biedt een laagdrempelige mogelijkheid voor klimaatadaptatie.

Voorkomen van wateroverlast en droogte

De Water Wall vangt regenwater op en houdt het vast. Hiermee helpt het wateroverlast en droogte te verminderen. Hoe werkt dit precies? Normaal loopt regenwater via een regenpijp het riool in. Tijdens hevige neerslag raken riolen overbelast en loopt het water de straat op. De Water Wall is aangesloten op de regenpijp, waardoor het regenwater in de buizen terecht komt in plaats van in het riool. Dit water kan vervolgens gebruikt worden Als de buizen vol zijn stopt hij automatisch met vullen en loopt het water alsnog via de oorspronkelijke waterpijp weg. De Water Wall is uniek, doordat het inspeelt op de uitdagingen voor klimaatadaptatie in dichtbebouwde, stedelijke gebieden. De Water Wall speelt hierop in door het water in de hoogte op te slaan, waardoor het weinig grondoppervlak in beslag neemt. 

 

Het gesprek starten over klimaatadaptatie

Tegelijkertijd biedt de Water Wall een medium om het gesprek over klimaatadaptatie aan te gaan met burgers en andere partijen. Ook is het systeem modulair, zodat de Water Wall volledig naar wens afgestemd kan worden op de situatie. De Water Wall laat zien hoe eenvoudig klimaatadaptatie kan zijn en waar het water allemaal voor gebruikt kan worden. Samen met lokale bewoners en gebruikers, kan er op een creatieve manier worden gezocht naar mogelijkheden om hun binnenstad leefbaar te houden.


Info voor organisaties
Share by: