Nieuwsberichten

Op 19 februari 2021 verzorgde Jenifer een virtueel gastcollege voor Erasmus IHS in Rotterdam (Institute for Housing and Urban Development Studies). Tijdens het gastcollege ging Jenifer in op de ruimtelijke ordening, klimaatverandering en de uitdagingen in de stedelijke leefomgeving. Zij gaf een overzicht van de Nederlandse water sector en wat dat betekend voor regering, infrastructuur en verantwoordelijkheid. Hoe steden actie ondernemen om klimaat risico's te voorkomen en adaptatie te implementeren. Jenifer liet de studenten ook samen in discussie gaan en kansen in het werkveld zien.

Onder leiding van gespreksleider Ingeborg Evenblij, senior onderzoeker bij de gemeente Zwolle, vindt de derde online Climate Campus Connects plaats. Deze staat in het teken van “Achter elke waterdruppel schuilt een wereld van techniek" . Waar en wanneer Online Dinsdag 11 mei van 14:00 tot 15:00 uur (inloop vanaf 13:45 uur) Programma Floris Boogaard , lector Hanzehogeschool, onderzoeker bij het Global Centre on Adaptation en genomineerd voor lector van het Jaar 2021. Vragen die Floris onder andere behandelt zijn: Wat zijn de lange termijnkansen en risico’s van groenblauwe oplossingen zoals infiltrerende stadsparken, wadi’s en raingardens? Waarom zou je op meer dan honderd locaties onderzoek doen naar het hydraulisch en milieutechnisch functioneren van groenblauwe oplossingen voor klimaatadaptatie? Wat vinden bewoners ervan en hoe zit het met de biodiversiteit? Laat je daarnaast inspireren door climatescan.nl met meer dan 6.000 groenblauwe toepassingen en heel veel betrokken burgers. Monique de Groot , strategisch adviseur klimaatadaptatie bij Tauw. Monique neemt ons mee in het onderzoek van het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) naar klimaatbestendig stedelijk groen. Groen speelt een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast en hittestress maar is tegelijkertijd gevoelig voor de effecten van droogte. Een vraag die tijdens de sessie behandeld wordt, is: Hoe komen we tot een klimaatbestendige inrichting van ons stedelijk groen en welke rol speelt techniek daarbij? Aanmelden Aanmelden kan door een mail te sturen via deze link: Aanmelden Climate Campus Connects . De link om deel te nemen, ontvang je voorafgaand aan de sessie per mail.

Wie huis of tuin een tikkeltje duurzamer wil maken, ziet soms door de bomen het bos niet meer. Wijkbewoner Wim Eikelboom wil graag vergroenen en laat zich inspireren door buurtgenoten. Inheemse kruiden op het dak Het huis van Frans Stam aan het Konijnenveld trekt altijd veel bekijks. Aan de zijmuur hangt namelijk een opvallend buizenstelsel, een zogeheten Water Wall. Het is een opvangsysteem voor regenwater. Het kan 800 liter opvangen uit de dakgoten. "Voorheen verdween het in het riool, nu doe ik er nuttige dingen mee, zoals mijn tuin besproeien." Frans heeft de platte daken van zijn schuur en zijn uitbouw voorzien van beplanting. "Het is een mengsel van inheemse kruiden en wilde bloemen. Dat trekt insecten en vlinders aan." Frans heeft ook zijn tuin opnieuw beplant met struiken die vogels en insecten trekken. "Ik heb meer vogels in mijn tuin dan ooit tevoren." Lees het volledige artikel in het Zwolle Zuid Magazine

Deltacommissaris Peter Glas nam 27 november 2020 de Water Wall in gebruik in de klimaatproeftuin van de Zernike Campus in Groningen. Deze innovatie om regenwater op te vangen, vast te houden en toe te passen voor onder meer infiltratie en irrigatie is vermarkt door Jenifer van Dijk van Amfibia Solutions in Zwolle. “Doel is om het systeem verder te onderzoeken. Zo plaatsen we binnenkort sensoren om de regenwaterkwaliteit te meten.” De Water Wall vangt regenwater op in verticale buizen en houdt het vast. Hiermee helpt het wateroverlast en droogte te verminderen. De Water Wall is aangesloten op de regenpijp. Hierdoor komt het regenwater in de buizen terecht in plaats van in het riool. “Het water is onder andere bruikbaar voor infiltratie in de bodem, het irrigeren van tuinen en groene daken of schoonmaakwerkzaamheden”, licht Van Dijk toe. Gevolgen extreem weer opvangen Als de buizen vol zijn, stopt de Water Wall automatisch met vullen. Vervolgens loopt het water via een open molgoot naar het naastgelegen, waterbergende parkeerterrein van Poly Civiel. De Water Wall is volgens haar uniek, doordat het systeem inspeelt op de uitdagingen om de gevolgen van extreem weer in dichtbebouwde, stedelijke gebieden op te vangen. De Water Wall speelt hierop in door het water in de hoogte op te slaan, waardoor het weinig grondoppervlak in beslag neemt. Tegelijkertijd biedt de Water Wall een zichtbare manier om het gesprek over klimaatadaptatie aan te gaan met burgers en andere partijen. Ook is het systeem modulair, zodat de Water Wall volledig naar wens afgestemd kan worden op de situatie. Bedacht door drie studenten Het idee van de Water Wall is bedacht door drie studenten van de Hanzehogeschool Groningen, tijdens hun afstudeeropdracht bij bureau NoorderRuimte in 2017: Julia Klaassens, Caspar Dohle en Jeroen van Luyn. Zij kregen hulp van lector Floris Boogaard en onderzoekers Michael Bosscher en Jonathan Tipping van het lectoraat Ruimtelijke Transformaties-Water van Kenniscentrum NoorderRuimte. Jenifer van Dijk, toenmalig trainee bij Vitens, was betrokken bij het team van de Hanzehogeschool. Onderzoek Inmiddels staat het buizensysteem om regenwater op te vangen en te hergebruiken in Leeuwarden, Zwolle en nu dus ook in Groningen. De Water Wall op de klimaatproeftuin van de Zernike Campus is vooral bedoeld om de innovatie verder te onderzoeken. Zo komen er sensoren om de kwaliteit van het regenwater te meten. Dat is van belang voor eventuele toekomstige toepassingen, zoals inpandig gebruik van regenwater. Vooralsnog is dat volgens Van Dijk niet aan de orde. “Wij gaan in Groningen vooral veel testen, onderzoeksgegevens valideren en gebruikerservaringen meenemen om het systeem nog verder te verbeteren.”