Blog Post

Klimaatbestendig wonen met de Water Wall

Jeroen van Luyn • aug. 02, 2019

Beter benutten van regenwater in combinatie met ecologische waarde rondom de woning

In de Zwolse wijk Schelle hebben wij bij een particuliere woning een Water Wall geïnstalleerd met het doel om een woonperceel klimaatbestendig te maken en af te koppelen van het regenwaterriool.

Door middel van verschillende maatregelen wordt het regenwater dat op het perceel valt zo veel mogelijk opgevangen, hergebruikt en uiteindelijk in de bodem geïnfiltreerd. Zo wordt het riool ontlast bij hevige regenval en ontstaat er een waterreserve voor droge periodes.

De Water Wall is op deze locatie onderdeel van een zogenaamd cascademodel voor het stapsgewijs afvoeren van regenwater. Door slim gebruik te maken van de hoogte van het huis en de zwaartekracht, kan er zonder pomp water over het hele perceel worden verdeeld. Het regenwater wordt in de Water Wall op bijna 5 meter hoogte opgevangen en kan vanaf daar voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het water valt op het dak, stroomt naar de Water Wall en wordt vervolgens gebruikt voor het bewateren van een groendak en irrigatie van de tuin. Ook het groendak buffert water en een traditionele waterton aan de achterzijde van het huis zorgt er voor dat het overtollige water van het groene dak wordt opgevangen.

Al het regenwater wordt op deze manier gebufferd en vertraagd geïnfiltreerd in de bodem. Via een kraantje aan de Water Wall kan handmatig water regenwater worden afgetapt en worden benut voor de tuin in droge perioden.


Naast de regenwateropvang en vertraagde infiltratie daarvan is een deel van de aanwezige verharding verwijderd en is de beplanting vervangen door planten met een hoge ecologische waarden voor bijen en vlinders. Een insectenhotel, nog aan te brengen nestkasten en een aankleding van de Water Wall met groene klimmers vergroot de ecologische waarde van de blinde muur. En de muur wordt er ook nog fraaier op om te zien.

Adriaan Mosterman, stadshovenier en aanjager van groenprojecten in de gemeente Zwolle, heeft de leiding gehad in het aanpassen en vergroten van de ecologische waarde van de tuin en de aanleg van een groendak.

Het project vindt zijn oorsprong bij een stadscafé van Club Cele in het Zwolse Theater. Op een thema avond over duurzaamheid waren meerdere partijen aanwezig die actief zijn met water- en groenprojecten in Zwolle. Het concept van de Water Wall is daar gepresenteerd.
Eén van de inwoners bood aan om op zijn perceel een voorbeeldproject te realiseren, waarbij de Water Wall wordt ingepast in een complete aanpak van een klimaatvriendelijke inrichting van het perceel en het vergroten van de ecologische waarde van de tuin.


Kernpunten:

Organisatie en uitvoering project: binnen 4 weken.

Betrokken partijen: Climate Campus, Gemeente Zwolle, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Team Klimaat Actief!

Meer weten?
Lees meer over het Water Wall concept
Concept
Share by: